Jahodník náleží do čeledi Rosaceae – růžovitých. Na vzniku kulturních forem se podílelo vícero botanických druhů např. F. vesca, F. moschata, F. viridis, americké jako F. platypetala, asijské jako F. orientalis, F. bucharica atd. Tzv. jednouplodící jahodník i tzv. remontantní jahodník jsou oktoploidní (8n=56), měsíční jahodník je diploidní (2n=14). Všechny odrůdy jsou samosprašné. Vyskytují se, ale i odrůdy se sterilním pylem, nebo pouze se samičími květy. Plodem je souplodí nažek ! Pro lepší opylení je vhodná přítomnost včel eventuelně čmeláků.
Podle charakteru plodnosti můžeme rozdělit jahodník na skupiny:
Obsahové látky: Energetická hodnota: 1800 kJ.kg-1, voda 850 g.kg-1, sacharidy 88 g.kg-1, vláknina 13 g.kg-1, bílkoviny 9 g.kg-1, lipidy 6 g.kg-1, vitamíny: C-kys. askorbová 618 mg.kg-1, vit. P a bioflavonoidy 200 mg.kg-1, kys. pantotenová 4,4 mg.kg-1, PP niacin 2,9 mg.kg-1, E tokoferol 2,8 mg.kg-1, v malém vit. B6, B2 a B1, minerální látky: K – 1510 mg.kg-1, P – 311 mg.kg-1, Ca – 310 mg.kg-1, Mg – 132 mg.kg-1, S – 128 mg.kg-1, Cl – 118 mg.kg-1, Na – 30 mg.kg-1.
Přestože jsou jahody velmi přizpůsobivé, nejlépe plodí a rostou v nížinných oblastech do 500 – 600 m/M. průměrná roční teplota by měla dosahovat 7 °C, suma ročních srážek 600-700 mm, hladina spodní vody max. do 0,5 m. Na půdy je jahodník nenáročný, roste na všech typech kromě půd kamenitých, štěrkovitých, těžkých a zamokřených. Optimální pH je okolo 5,5 – 6,5 a obsah humus okolo 2,2 %.
Pěstování: v současné době existují dva systémy pěstování jahod:
Vlastní výsadba může být:
Jahodník nastupuje do plodnosti dle typu výsadby od prvního roku, životnost intenzivních výsadeb bývá max.3 roky.