Původ: Odrůda vznikla na začátku 20. století v Rumunsku jako náhodný semenáč. Jedná se o švestku.
Vlastnosti stromu: Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji pyramidální nebo vysoce kulovité, větve rostou dosti nepravidelně. Jsou dosti křehké, snadno se lámou. Stromy kvetou středně pozdně a jsou cizosprašné. Jako opylovači se osvědčily Stanley, Althanova renklóda, Anna Späth a Vlaška.
Vlastnosti plodu: Pomologicky patří k pravým švestkám. Je střední velikosti (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 24-32 g). Tvar je oválný, horní část plodu je nejčastěji tupě zakončena. Slupka má barvu tmavě fialově modrou až modročernou s jemným ojíněním. Dužnina bývá žlutozelená až zelenožlutá s odstínem do růžova, středně šťavnatá. Chuť je navinule sladká, harmonická, velmi dobrá. Odlučitelnost dužniny od pecky je rovněž velmi dobrá.
Hospodářské vlastnosti:
Plodnost: Je středně raná, středně pravidelná a v průměru vysoká.
Odolnost: Stromy jsou mrazuvzdorné ve dřevě, rovněž dosti odolávají v době květu pozdním jarním mrazíkům. Vůči šarce jsou částečně tolerantní. Houbovými chorobami trpí středně. Odrůda není napadávána štítenkou.
Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu nebo na St. Julien.
Doba zrání: Zraje podle oblastí v první a druhé dekádě září.
Celkové zhodnocení: Jedná se o kvalitní švestku, které se dobře daří v teplejších polohách a v dobrých půdních podmínkách dostatečně zásobených vláhou. Plody mají univerzální použití.